In Heerenveen staat deze prachtige beuk. Elke keer als ik naar de supermarkt ga, rijd ik even om zodat ik naar ‘mijn beuk’ kan kijken. Zo staan er op diverse routes die ik regelmatig rijd zeer bijzondere bomen. Het liefst stap ik even uit, om de boom van dichtbij te bekijken. Ik heb mijn vriendin zo al een keer een drie kwartier in de auto laten wachten toen ik in het struikgewas verdween en met een eigenaar in gesprek raakte. Ze wilde bijna een opsporingsbericht de deur uit doen. Sommige eigenaren zijn verrast als ik hen vraag of ik hun boom van dichtbij mag bekijken. Naast boomverzorger van beroep, ben ik vooral een liefhebber. Elke boom is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Dat blijft me fascineren. Daarom ben ik gaan uitzoeken wat ik nog meer kan betekenen voor het behoud van bijzondere bomen. Zo kwam ik terecht bij De Bomenstichting. De Bomenstichting zet zich al bijna 50 jaar in voor het behoud van bomen in de stad en op het platteland. Ze pleit voor deskundige aanplant en duurzame bescherming zodat bomen oud kunnen worden en volgende generaties zich kunnen verwonderen over deze bomen. In de jaren negentig heeft De Bomenstichting een register opgezet van bomen die van nationaal belang zijn. In veel gevallen gaat het om bomen met een hoge leeftijd gecombineerd met een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde, of een beeldbepalende functie voor de omgeving. Zoals bijvoorbeeld de witte paardenkastanje in de tuin van het Poptaslot. Op 5 juni 2015 is dit register online gegaan en nu voor iedereen in te zien via www.monumentalebomen.nl. In 2017 is een nieuwe categorie ingevoerd, Bomen van de ereklasse, om de meest bijzondere bomen extra onder aandacht te brengen. Het register bevat op dit moment zo’n kleine 15.000 objecten: solitaire bomen, lanen en boomgroepen. Ook een aanrader om te raadplegen als u ergens een lekker stuk gaat wandelen. Een mazzeltje voor mij is dat niet alle gegevens up-to-date zijn. Al 4 jaar zetten zo’n 200 vrijwilligers zich in om hierbij te helpen.De Bomenstichting wil alle geregistreerde bomen regelmatig controleren: Staat de boom er nog? Wat is zijn conditie? Het ideale excuus voor mij om te kijken of mijn favoriete bomen in mijn omgeving in dit register staan en zo ja het exemplaar van dichtbij te bekijken en een praatje te maken met de eigenaar. Meestal hoor ik een paar prachtige familie verhalen, bespreken we de veiligheid en gezondheid van de boom en heeft de eigenaar nieuwe aanknopingspunten voor een beter behoud van de boom. Ik blij, eigenaar blij en de boom blij. Mocht u mij dan horen vragen of ik een bloemetje mag plukken, dan weten u en ik dat mijn vriendin nog in de auto zit.

Geschreven door: Nathan Roosnek