In de zomer van 2017 waren de Europse Kampioenschappen boomklimmen in Deventer. En ik dacht: dit wil ik ook! Ga meedoen

Het kampioenschap bestaat uit verschillende onderdelen; de workclimb, throwline, footlock, speedclimp, rescueclimb en een finale.

Bij de Workclimb leg je als klimmer een parcours af in de boom waarbij je bovenin start. Tijdens dit parcour moet je verschillende opdrachten vervullen. (Wat zag je in Deventer en wat denk je dat jij gaat doen?)

De Throwline is voor omstanders geen spectaculair gezicht. De deelnemer moet met een werpzakje een vooraf bepaalde plaats bereiken waarna de klimlijn aan de werplijn bevestigd wordt binnen een bepaalde tijd. Ik was echter diep onder de indruk (wat zag je in deventer en wat denk je dat jij gaat doen?)

De Footlock ken u misschien nog wel van de gymnastiekles van de basisschool. Een boomverzorger kan kiezen uit verschillende manieren om in een boom te klimmen. Een van de methodes is footlock. Dit onderdeel gaat op tijd en je klimt tegen iemand anders. (wat zag je in deventer, wat ga jij doen).

Speedclimb De naam zegt het al. Via een vooraf uitgezet parcours moet de deelnemer zo snel mogelijk boven zien te komen. Zag echt mensen de boom in rennen. Zo snel ben ik niet, maar ik ga de uitdaging graag aan. Rescueclimb Red een (gewonde) collega uit de boom. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een boomverzorger moet niet alleen uitstekend voor een boom kunnen zorgen, maar ook in noodsituaties weten hoe te handelen als een collega niet meer zelfstandig naar beneden kan komen. Er is een dummy als slachtoffer en een vrijwilliger bovenin de boom, praat en antwoordt namens de dummy. De deelnemer moet vanaf de grond constateren wat er aan de hand is, hoe de conditie van de boom is én de situatie van het slachtoffer inschatten. Fictief worden de alarmdiensten gewaarschuwd en maatregelen getroffen om de gewonde collega te redden. Snel maar veilig klimt de deelnemer naar boven naar de gewonde, om daarna de collega op een veilige manier naar beneden te brengen. Dit is een moeilijk wedstrijdonderdeel dat altijd boeiend blijft om naar te kijken. In … 2017 zelf mijn certifictaat BHV-Bomen gehaald (ervaring)

Met meerdere deelnemers heb ik na afloop staan kletsen. Zo kwam in in aanraking met de Kring Praktiserend Boomverzorgers.

De KPB is een kennisvereniging en ontmoetingsplaats én de grootste vereniging voor iedereen die -al dan niet professioneel- bezig is met het onderwerp bomen. Dit kan vanuit interesse, studie of werk zijn. De Kring Praktiserende Boomverzorgers (KPB) is opgericht in 1982 en vierde in 2017 haar 35 jarig bestaan. De teller voor de ledenaantallen staat momenteel op ruim 900. Het voornaamste doel van de KPB is het bevorderen en uitwisselen van praktische en theoretische kennis. Met de aansluiting bij de Society of Arboriculture (ISA) in 2000, de grootste internationale vereniging van boomverzorgers, is een belangrijke stap in de geschiedenis van de vereniging gezet. De Nederlandse Kampioenschappen Boomklimmen is voor hen een middel om het ambacht boomverzorging onder de aandacht te brengen. Nou daar klim ik als De Boomsnoeiman graag aan mee!

Geschreven door: Nathan Roosnek